Elzenstraat Nijmegen met onze fietsen
Biodiversiteit, Democratie, Voedsel, Wonen

Gezamenlijk wonen in een CPO

Op onze reis komen we onder andere langs een aantal verschillende gemeenschappelijke woonprojecten met een duurzame inslag. Het tiny-house dorpje en woongemeenschap in Ten Boer (Groningen), de Aardehuizen in Olst, het Ecodorp Boekel en ook kampeerden we een nachtje bij Arneco in Arnhem. We vinden het interessant en inspirerend om te zien hoe mensen als groep proberen samen hun leefomgeving vorm te geven. Voor ons komen hier veel dingen samen, als het gaat om duurzaam leven, zelf (een deel van je) voedsel verbouwen, gebruik van duurzame materialen, focus op duurzame woningen en bouwmaterialen én het delen van spullen en bijvoorbeeld een gemeenschappelijke ruimte. Het is een vorm van wonen die ons aanspreekt, en waar we graag meer over leren. 

Die interesse is nog eens extra gegroeid omdat we sinds we op reis zijn ook betrokken zijn bij het opzetten van een woonproject in Nijmegen, via een vriendin van ons. De gemeente heeft daar een kavel beschikbaar gesteld die ontwikkeld mag worden door een zogenaamde CPO. CPO staat voor ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ en houdt eigenlijk in dat je met een groep mensen projectontwikkelaar bent. Daarnaast stelt de gemeente hier ook veel eisen aan de duurzaamheid, natuurinclusiviteit en vormen van gemeenschappelijkheid. Via een tenderproces kunnen groepen een plan indienen en degene met de hoogste score krijgt uiteindelijk de kavel. 

Zelf zitten we nu dus ook in een proces van dromen, plannen maken, dingen uitzoeken en beseffen dat het meeste van wat je nu bedenkt waarschijnlijk te duur zal zijn en er nog honderd(en) compromissen moeten worden gesloten. De CPO waar wij bij betrokken zijn heet CPO Merkstenen, naar de stenen die langs wandelpaden worden opgestapeld om de weg te kunnen volgen. 

Door de projecten die we hebben bezocht en de mensen die we hebben gesproken hebben we al een hoop geleerd. Zo klinkt het misschien wel iddylisch om met elkaar in een gemeenschap te wonen en veel dingen te delen, maar is de praktijk wel een stuk weerbarstiger. Je denkt vaak dat je dezelfde idealen deelt, maar je zult toch zien dat iedereen er net wat anders instaat. De één wil een moestuin om zelfvoorzienend te kunnen leven en hoeft geen eigen tuin, de ander heeft het liefst toch meer ruimte voor zichzelf. Niet iedereen gaat hetzelfde om met een wasmachine en waar de één heel graag lichtjes in de tuin heeft vindt de ander dat lichtvervuiling. Goede afspraken over hoe besluiten worden genomen zijn dan ook essentieel. 

Wat we ook hebben geleerd is dat het proces voorafgaand aan het daadwerkelijk wonen vaak jaren duurt en dat de groep vaak sterk wijzigt gedurende die tijd. In het begin zijn vaak de ‘dromers’ betrokken, die zodra de plannen heel concreet worden toch vaak weer afscheid nemen en plaats maken voor de ‘doeners’. Wij moeten nog gaan ondervinden of we naast dromers ook doeners zijn… Wij doen vooral mee omdat het qua idealen zo goed past, we het proces zelf waardevol vinden ongeacht de uitkomst, en we de inspiratie die we onderweg opdoen ook al deels kunnen toepassen of gebruiken in het plannen maken voor CPO Merkstenen. 

Deze zomer dienen we een plan in en in september horen we dan of de kavel aan ons gegund wordt of niet. In de tussentijd gaan wij nog meer inspiratie opdoen, en verder onderzoeken of dit inderdaad de plek voor ons zou kunnen zijn om op termijn (2024) te gaan wonen.

2 gedachten over “Gezamenlijk wonen in een CPO

  1. lieve mensen
    Misschien zijn jullie wel dromers én doeners!
    Focus, kennis, inzicht, doorzettingsvermogen en relativering lees ik in jullie verhalen.
    liefs Erika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *