Reisverhalen, Wonen

Week 5 – Eindelijk warm en helpen in een Ecodorp

Zaterdag 8 mei

We hadden onze vroegste start tot nu toe en vertrokken al voor 9 uur uit Dronten in de richting van Olst. Het zou ’s middags gaan regenen en daarom zochten we voor de lunch al een overdekt plekje op bij een buurtcentrum waar we de rest van de pannenkoeken van gisteren opaten. In de regen gingen we verder naar de Aardehuizen in Olst, een ecologisch dorp van 24 huizen wat mensen grotendeels zelf hebben gebouwd met onder andere aarde en autobanden. We spraken daar uitgebreid met Ferdi hoe het is om er te wonen en wat er allemaal bij komt kijken, een podcast is hier te vinden. Daarna fietsten we verder naar de (goed bezette) stadscamping in Deventer en was het precies droog toen we aankwamen. Het werd die dag ook steeds warmer en we constateerden na het eten dat dit de eerste avond kamperen was dat we na het eten nog even op onze stoeltjes bleven zitten omdat het nog niet oncomfortabel koud werd. Wat heerlijk!

Zondag 9 mei

We hadden een mooi plekje voor de tent uitgekozen en werden middenin de ochtendzon wakker, prachtig gezicht! Opnieuw waren we op tijd weg voor de fietstocht naar Elst (tussen Arnhem en Nijmegen). We genoten met volle teugen van het mooie weer en de warmte, en ook van de omgeving. We fietsten een eind over de Veluwe op en neer over grotendeels onverharde paden, goede oefening voor later, wel vermoeiend! Er dreven wel steeds buien langs en op enig moment schuilden we voor een bui, terwijl we het eerste ijsje van de reis aten. De bui kwam uiteindelijk pas weer toen we op de fiets zaten maar viel erg mee, en om 15u waren we al met stralend weer op de camping. Het was een saaie camper/caravan camping maar naast het grasveld lag een boomgaardje waar wij met onze tent als enige mochten staan. Geweldig! We luierden de rest van de middag in de zon en lagen tot het donker op ons picknickkleed. Kijk, nu begon het echt leuk te worden :).

Maandag 10 mei

Het weer werd weer grijzer, maar het bleef wel warm. We zetten koers naar Nijmegen en namen daar goed de tijd om rond te kijken op het mogelijk toekomstige kavel van een woonproject waar we recent bij betrokken zijn. We zullen er vast nog eens meer over schrijven. Het was goed om eens rond te kijken en iets meer beeld van Nijmegen te krijgen, wie weet gaan we er wel wonen! In totaal fietsten we vandaag niet zo ver, maar poeh, al die hoogteverschillen daar moeten we nog wel erg aan wennen. Tegen de tijd dat we op de camping in Groesbeek aankwamen waren we erg blij dat we konden stoppen met stijgen en dalen. We lagen weer een uurtje in de zon (o, zo fijn!) en ’s avonds genoten we van de warmte, wifi en charme van de Orangerie op de camping. 

Dinsdag 11 mei

Vandaag begint een nieuw experiment. ’s Ochtends gaan we laat weg om de tent goed te kunnen laten drogen want die hebben we even niet nodig. Daarom wandelen we nog een stuk waarbij we in een uurtje zowel Gelderland, Duitsland als Limburg (provincie nummer 11!) aandoen. Daarna fietsen we naar het Ecodorp Boekel wat nog in aanbouw is. De rest van de week (tot zondag) zullen we hier blijven en als vrijwilligers meehelpen in de bouw. Het is nogal een overgang om opeens met zoveel mensen op één plek te zijn. We krijgen een tijdelijke woonunit toegewezen wat we delen met een ‘huisgenoot’ en medevrijwilliger. De werkdag is net afgelopen als wij aankomen, dus we kunnen rustig de tijd nemen om thee te drinken en kennis te maken met een aantal bewoners en geïnteresseerden (mensen die er over nadenken hier te gaan wonen).

Het Ecodorp Boekel heeft als doel om ecologisch en betaalbaar wonen mogelijk te maken en daar ook weer kennis over te verspreiden. Er worden in totaal 30 woningen gebouwd verdeeld over 3 cirkels. De kosten blijven laag omdat mensen die er willen wonen zelf minimaal 2 dagen in de week meehelpen met bouwen. Uiteindelijk gaan de mensen die er wonen de huizen huren voor een prijs die (net) onder de prijs van een sociale huurwoning ligt. Dat meehelpen draagt ook gelijk bij aan het vormen van een gemeenschap waarin mensen voor elkaar klaar staan. Daarnaast wordt er volop geëxperimenteerd met ecologische bouwmaterialen waarvan in sommige gevallen geldt dat als het hier wordt getest en werkt, het vervolgens kan worden goedgekeurd om ook elders te gebruiken. Zo is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een speciaal soort beton, zijn de muren van kalkhennep en wordt er voor seizoensopslag van warmte een accu ontwikkelt met basaltstenen. 

Woensdag 12 mei

Onze eerste werkdag als ecodorp vrijwilliger! We worden ’s ochtends verwend met zelfgemaakte granola. Om 8 uur staan we klaar om te beginnen samen met de andere mensen die vandaag meewerken. Pim gaat schakelmateriaal monteren en Els gaat aan de slag met het leggen van kokosmatten op de bovenverdieping van de woningen. De matten zijn bedoeld voor geluidsdemping en het is een hele puzzel om ze goed om alle leidingen heen te leggen, waar veel krijtjes en een slijptol aan te pas komen. We zijn lekker in de weer en leren nog wat meer mensen kennen. Deze week worden ook een aantal woningen opgeleverd en kunnen mensen van de tijdelijke woningen (net zo’n unit als waar wij deze dagen in verblijven) naar een echt huis verhuizen. Er is dus veel aan de hand en je merkt wel dat het voor de mensen hier ook veel is. Er staat veel druk op het afmaken van de woningen zodat er mensen in kunnen gaan wonen. En eerlijk is eerlijk, met elkaar helpen bouwen is natuurlijk wel leuk, maar niet heel efficiënt, dus het duurt allemaal langer dan verwacht. We leren veel over de verschillende sociale processen en besluitvorming hier in het ecodorp. Er wordt gewerkt met het principe van holarchie: een gestructureerd proces van voorstellen doen, aanscherping door de groep en besluitvorming op basis van consent. Bewoners zijn betrokken bij verschillende cirkels (een soort werkgroepen) rondom thema’s als financieel, groen, gezondheid, sociaal etc. 

Donderdag 13 mei

We gaan nog een dagje verder met electra en kokosmatten leggen. Aan het einde van de dag zijn alle kokosmatten in de huizen af, heel fijn, want nu kan er beton worden gestort. De werkdagen zijn van 8-15, met genoeg pauze tussendoor waarin er veel wordt gekletst. Gesprekken zijn hier vaak persoonlijk en haast nooit oppervlakkig, allerlei thema’s komen voorbij en mensen zijn heel open. Het is een veilige sfeer waarin je je welkom voelt en het gevoel hebt dat er niet zo snel iets gek is. ’s Avonds na het eten fantaseert iedereen over lekkere dingen, en besluit Els nog koekjes te gaan bakken en uit te delen, wat erg gewaardeerd wordt. 

Vrijdag 14 mei

Geïnspireerd door onze huisgenoot staat Els extra vroeg op voor een duik in een vennetje in de buurt. Vandaag gaat Pim aan de slag met gipsplaten, een heel precies klusje met grote platen die vrij snel breken. Els wordt gevraagd om de woningen die morgen worden opgeleverd te stofzuigen, en uiteindelijk lakt ze ook nog een paar badkamerdeuren. Els wordt behoorlijk chagrijnig van de stofzuiger, die niet echt lekker meewerkt, maar goed het moet toch gebeuren. Door alle drukte en de verhuizingen zijn er weinig mensen beschikbaar om te koken, dus koken wij vanavond. We maken twee soorten curry, raita en als klap op de vuurpijl nog chocolademousse. Het is heel leuk om weer eens in de keuken te staan en lekker uitgebreid te koken. Het eten wordt ook erg gewaardeerd en gaat schoon op: groot compliment natuurlijk! Na een boswandeling met twee mensen die overwegen in het ecodorp te gaan wonen, spelen we nog een spelletje. Het is bijzonder om na zo’n lange tijd (toch wel ruim een jaar) weer een periode in een groep te zijn. Ook bevalt het ons goed om een tijdje op één plek te zijn en ergens onderdeel van te zijn. Dat gaan we vast nog eens doen.

2 gedachten over “Week 5 – Eindelijk warm en helpen in een Ecodorp

 1. lieve Els en Pim
  Wat heerlijk om te lezen.
  Al die verschillende ervaringen lezen die jullie meemaken. Wat een rijkdom!
  voel me trots en geinspireerd door jullie delen
  lieve groet Erika

 2. Hi Pim en Els
  Wat een leuk verslag weer van jullie ervaringen! Geniet ervan en veel werkplezier samen.
  Dingen doen geeft voldoening!
  Lieve groet Paula en Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *