Tuin in de stad
Biodiversiteit, Voedsel, Wonen

Groen Groningen

Op woensdag 28 april kwamen we aan bij Tuin in de stad in Groningen waar we ons tentje uiteindelijk voor 4 nachtjes zouden opzetten (tent in de tuin). Bij Tuin in de stad werden we verwelkomd door Frans Kerver. Hij liet ons zien wat er daar en in de omgeving zoal gebeurt. En dat is een hoop. Ook exemplarisch voor wat er verder in Nederland gebeurt en daarbuiten. We bezochten verschillende woongemeenschappen, zelfpluktuinen en vrijplaatsen om ons te laten inspireren over anders leven.

Samen

In Groningen hebben we kunnen zien hoe inspirerende initiatieven in samenwerking tot stand komen.

Tuin in de stad, waar we verbleven, is een plek waar iedereen welkom is. De tuin staat centraal, daar worden planten gekweekt en verkocht. Maar Tuin in de stad is veel meer dan dat. Iedereen met een goed idee is er welkom om gewoon te beginnen. Soms wordt dat iets blijvends en soms ook niet. Er is bijvoorbeeld ook een camping waar wij verblijven, een pipowagen in aanbouw, een caravan waar een kunstenaar woont (maar er niet is als wij er zijn) en een speelplek. Er is een groot gebouw gebouwd met keuken, zaal, kas en terras. Er is iemand die een wormenbak beheerd, er is een imker, en er is een zelfoogsttuin in ontwikkeling. Een kunstenaar maakt bouwwerken en er staan kerstbomen voor verkoop en adoptie. Kortom er gebeurt van alles maar toch zonder al te veel organisatie. Dat trekt ook verschillende mensen aan: mensen met een betaalde baan, mensen zonder betaalde baan, gepensioneerden, academisch geschoolden of mensen die een vak geleerd hebben. Frans omarmt die diversiteit zonder dat al te veel te willen sturen.   

De zelfoogsttuin bij tuin in de stad is niet de enige die we bezoeken. We gaan ook langs bij die bij de Biotoop in Haren en bij de zelfoogsttuin in Ten Boer. Duidelijk een manier van voedsel verbouwen die in opkomst is en waar steeds meer vraag naar is. Van zo’n tuin kun je lid worden, het beheer aan iemand anders overlaten maar zelf oogsten als het daar de tijd voor is. Op deze website vind je nog meer zelfoogsttuinen in Nederland.

De Biotoop in Haren is een plek waar ruim 200 mensen samen wonen en/of werken. Het bevindt zich op de plek van het voormalig biologisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Bewoners konden met veel vrijheid woningen maken in de oude gebouwen en delen verschillende voorzieningen met elkaar. De plek oogt daarnaast erg groen en overal word je verrast door artistieke objecten. Een fijne plek om te wonen aldus de mensen die we aanspraken.

Een andere vorm van gemeenschappelijk wonen in opkomst zijn gemeenschappen van Tiny Houses. Die zijn op het moment in aanbouw tegenover Tuin in de stad maar ook in Ten Boer hebben we een plek bezocht met Tiny Houses. Mooi om te zien daar was de wereldhuiskamer van Mas con menos: Meer met minder. Zij maken in workshops samen met bewoners gebouwen die zelfvoorzienend zijn. 

Dat “samen” kwam ook ter sprake in ons gesprek met Hotze Hofstra en Musetta Blaauw, stichters van het bedrijf Zon op alle zaken. Een inzicht uit dat gesprek is om veel dingen in een project combineren niet langer als belemmering te zien (want ingewikkeld) maar als kans. Hotze noemde het voorbeeld van de Erasmuswijk in Den Haag, waar hij bij betrokken is geweest. Daarin werden verschillende functies gestapeld, bijvoorbeeld in een verzamelgebouw waarin bewoners afval konden scheiden, waarin pakketjes werden verzameld en waarin ook een kinderopvang zat. Op die manier kun je een veel bredere groep betrekken en enthousiast maken omdat iedereen er dan voor zichzelf wat uit kan halen. Bovendien breng je dan wat teweeg wat je van te voren niet zo had kunnen bedenken. Dat komt ook terug in de initiatieven die we rond Groningen bezoeken. Eigen voedsel, samen wonen, ruimte, betaalbaar wonen, je creativiteit kwijt kunnen: niet iedereen hoeft alles te doen en te kunnen, maar het brengt wel mensen samen die naar die verschillende dingen op zoek zijn.

In dat “samen” komen ook weer de relaties terug die in het gesprek met Henry Mentink naar voren kwamen. Dat beaamt ook Hotze Hofstra, als het gaat om mensen in sociale huurwoningen te overtuigen om mee te doen met een project om zonnepanelen op hun woningen te zetten. Dat is zo geregeld dat het ze nooit iets kost, maar het blijft lastig om hun vertrouwen te winnen. Wat wel werkt is aansluiten bij bestaande netwerken, zoals sportclubs. Daar steunen leden graag een initiatief voor aanschaf van zonnepanelen als dat verrekend wordt met de contributie. 

Creativiteit

Ook de creativiteit die we in Groningen zagen is inspirerend. De plekken die we bezochten zijn aantrekkelijk doordat we worden geraakt door de mooie, soms vreemde, en verrassende bouwwerken. Of het nou gaat om woningen, de aanleg van tuinen of de beelden er tussen. Daar spreekt aandacht uit. Het laat zien dat je met weinig toch veel neer kunt zetten (mas con menos). Het inspireert ook tot creatieve oplossingen voor bouwmaterialen en tuininrichting. Of het nou gaat om het bouwen van een keuken van oude labtafels in de Biotoop, het ombouwen van een bus tot werkplekken op het oude Suikerunieterrein of om bouwen met stro en leem in Ten Boer

2 gedachten over “Groen Groningen

  1. Interessant hoor, al die groene gezamenlijke projecten. Het Erasmus gebouw in Den Haag ken ik niet, maar zal ik eens opzoeken. Dat moet in de buurt zijn van mijn werk. Het zet mij wel aan het denken over de toekomst.. Goede reis weer verder en tot binnenkort 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *