Het oekostation in Freiburg
Biodiversiteit, Democratie, Energie, Initiatieven

├ľkostation Freiburg – bouwen aan duurzame relaties sinds 1986

Op dinsdag 10 Augustus spraken we met Svenja Fugmann in het ├ľkostation in Freiburg: een prachtig gebouw, vergelijkbaar met de aardehuizen in Olst; gebouwd met lokale materialen om te laten zien hoe je duurzaam kunt bouwen en leven. De eerste versie van het ├ľkostation werd al gebouwd in 1986 en trok na de kernramp in Tjernobyl, veel interesse van mensen die wilden weten of er geen alternatieven waren voor kernernergie. Het centrum vatte vlam in 1987 maar werd herbouwd, met een aantal verbeteringen, omdat het belang van een dergelijk educatiecentrum goed werd gezien.┬á

De rol van educatiecentrum heeft het ├ľkostation sindsdien vervult. Ze ontvangen kinderen vanaf 3 jaar, maar ook studenten en andere ge├»nteresseerden van over de hele wereld, al ligt de focus op basisschoollleerlingen. Daarnaast is het ├ľkostation een belangrijk knoop geworden in duurzame netwerken, met goede samenwerkingen binnen Freiburg maar ook internationaal.

We spreken met Svenja ook over de Freiburgse gemeenschap en waarom die zo betrokken is bij hun stad en specifiek het milieu. Freiburgers eisen namelijk duidelijk hun rol op als het gaat om lokale besluitvorming. Svenja noemt als voorbeeld de invloed die Freiburgers hadden op ruimte voor fietsers in de stad, maar ook de bouw van een een nieuwe woonwijk, waarbij de gemeente van Freiburg er niet omheen kon om de inwoners te raadplegen. 

Hoe de gemeenschap zo betrokken is geraakt is lastig te zeggen, maar Svenja noemt verschillende factoren. De instituties en met name het onderwijs in Freiburg spelen een belangrijke rol. Het ├ľkostation is daar natuurlijk een voorbeeld van. Daarnaast zijn er veel kleine netwerken actief in Freiburg. Een hechte gemeenschap dus die met elkaar een vuist kan maken. Bovendien noemt Svenja de groene omgeving in en rond Freiburg. Haar inwoners zijn misschien wel erg bewust van al het mooie groen wat ze hebben en willen dat niet kwijtraken. Duurzaamheid is hier ook wel meer de norm, het is hier normaler om een fiets te hebben dan op veel andere plekken in Duitsland.

Ondanks al het moois wat er gebeurt in Freiburg gaat het Svenja vaak toch niet snel genoeg, vooral als ze in de krant kijkt en leest over overstromingen en bosbranden. Dan beseft ze dat we toch echt wat van de luxe die we nu hebben op moeten geven maar tegelijk weet ze ook dat dat niet erg is, dat het anders kan. Door de open blik van kinderen op het ├ľkostation blijft ze hoopvol.

Na ons gesprek liet Svenja ons nog het afvalkerkhof zien waar allerlei afval begraven ligt. Bij elk graf wordt duidelijk hoe lang het plastic, de sigarettenpeuk of het papier begraven lag. Zo leren mensen op een heel visuele manier dat het meeste afval niet zo snel vergaat. We eindigden ons bezoek met een rondleiding door de weelderige tuin. Het is duidelijk dat het ├ľkostation een mooie en belangrijke rol vervuld in de groene gemeenschap van Freiburg. 

Luister hier het gesprek terug (in het Engels):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *