Gemeentehuis Straatsburg
Biodiversiteit

Alles groeit in Straatsburg

Op woensdag 4 augustus spraken we Mina Charnaux van de Eurometropool Straatsburg over het stimuleren van biodiversiteit in de stad. In 2008 stelde de Eurometropool Straatsburg tot doel om alternatieven te zoeken voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor het groenonderhoud in de stad die net zo effectief waren. Net zo effectief, dat lukte niet; bestrijdingsmiddelen zijn namelijk heel effectief om onkruid te bestrijden. In plaats van opgeven, werd deze beperking geaccepteerd: onkruid werd niet meer als zodanig geclassificeerd en zo werden groen en daarmee biodiversiteit juist gestimuleerd. Dit zou de komende jaren worden doorgezet met verschillende projecten om ook bedrijven en burgers te betrekken.

We spreken eerst over de charter “All united for more biodiversity”. Die kunnen organisaties ondertekenen en daarmee committeren ze zich om actie te ondernemen om de biodiversiteit te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door de aanleg van groen op hun grond, nestplaatsen aanleggen, of door minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De Eurometropool Straatsburg helpt hen daarbij, voornamelijk door het geven van advies en informatie. In totaal moeten organisaties zes verschillende acties kiezen om zich aan te committeren. 

Inmiddels doen er meer dan 100 organisaties mee. Hoe ver organisaties gaan verschilt nogal. Sommigen zijn erg gedreven, en andere doen het minimale. De charter ondertekenen is goed voor de reputatie van organisaties, wat soms ook kan leiden tot “greenwashing”. Na 10 jaar is het tijd voor vernieuwing. Zo moeten bedrijven nu een commitment hebben voor drie jaar; daarna moeten ze zich opnieuw committeren, en bovendien een stap verder gaan. Daarnaast komen er nu verschillende profielen, ook voor organisaties die zelf niet direct iets kunnen doen voor biodiversiteit, maar wel anderen kunnen overtuigen om mee te doen.

Er lopen ook projecten om burgers te betrekken. Bijvoorbeeld in het project “Strasbourg ça Pouse” (Straatsburg groeit) worden burgers ondersteund om de stoep (deels) weg te halen en een geveltuintje aan te leggen. (Zie ook onze doe mee pagina voor een Nederlands initiatief.) Daarnaast zijn er een aantal citizen science projecten in ontwikkeling, waarin burgers meehelpen om de biodiversiteit te monitoren. 

Al deze projecten staan niet op zichzelf. Voor de ontwikkeling heeft Straatsburg veel geleerd van andere steden. En van de ervaringen in Straatsburg kunnen andere steden ook weer leren. Zo groeit de biodiversiteit in steden langzaam verder.

Luister hier het gesprek terug (in het Engels):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *