Een regenbui aan de overkant van het water die we netjes omzeilen
Reisverhalen

Week 4 – De verkeerde kant op?

Zaterdag 1 mei

Aan het begin van onze vierde week zijn we nog steeds in Groningen. Op zaterdag bezoeken we ’s ochtends het oude Suikerunieterrein waar zich allerlei kleine (oa kunstzinnige) bedrijfjes hebben gevestigd, maar ook een stuk ecologische landbouwgrond en een klein hoekje met een popup wijk met duurzame huizen die modulair worden gebouwd en ook weer kunnen worden afgebroken. Het is voor ons heel inspirerend om te zien allemaal. In de middag komen Hotze Hofstra en Musetta Blaauw langs, die ook veel bezig zijn met de procesmatige en sociale kant van de energietransitie en we voeren de hele middag goede gesprekken. Daarover meer in andere blogs. 

Zondag 2 mei

Als we wakker worden na weer een koude nacht zegt Els dat ze er nu wel heel erg klaar mee is. Bovendien gaat het ook nog eens enorm regenen en waaien ergens de komende dagen, dus we zullen toch nog op zoek moeten naar iets anders dan een camping. We breken de tent af en verkassen naar de nicht van Pim waar we eerder in de week ook al langs zijn geweest. Daar mogen we gebruik maken van de Wifi om mee te doen aan een sessie voor een startende woongemeenschap in Nijmegen waar we bij betrokken zijn geraakt. Daar gaan we ook vast nog wel eens iets over schrijven, het sluit mooi aan bij waar we op reis mee bezig zijn. ’s Avonds koken we voor onze gastheer en gastvrouw en mag Els nog even warm worden in bad. Ook regelen we een hotel voor de volgende twee nachten, zodat we de ergste dag met regen en windkracht 6 ‘over kunnen slaan’.

Maandag 3 mei

We worden uitgezwaaid en fietsen in de regen Groningen uit, op naar Drenthe. Tijdens ons verblijf in Groningen is de wind eindelijk gedraaid van noord naar zuid-west waardoor het hopelijk warmer gaat worden. Groot nadeel is wel dat we daardoor opnieuw wind tegen hebben… gelukkig is de route prachtig en houdt de meeste regen en hagel tegen lunchtijd op zodat we een beetje kunnen opdrogen bij een prachtig natuurgebied. ’s Avonds slapen we in een hotel. 

Dinsdag 4 mei

Op dinsdag verblijven het grootste deel van de dag op onze hotelkamer. Het wordt een computerdagje, want digitaal is er ook een hoop werk te verzetten voor nieuwe blogs, routes, afspraken en ons nieuwe woongemeenschap project. De hevige buien vermijden we gelukkig.

Woensdag 5 mei

Els heeft een slechte nacht achter de rug doordat ze iets verkeerds heeft gegeten. Bovendien nog steeds regen in de ochtend en  een hoop wind tegen (windkracht 5, 6). Dat wordt een zware dag op weg naar camping de Oldenhof in de buurt van Vollenhove. Door de wind gaan we niet zo snel vooruit en stoppen ook regelmatig. De regen (en hagel!) is zo onvoorspelbaar dat we wat eten onder een smal afdakje bij een droevig winkelcentrum. Gelukkig is het ’s middags wel droog en kunnen we onderweg nog even in de zon en uit de wind zitten. Aangekomen op de camping kunnen we ook in het gras liggen (we zijn nog even niet in staat de tent op te zetten) en krijgen we thee aangeboden door onze buurvrouw. Het blijft ook droog, waardoor we rustig kunnen koken. Of nou ja, Pim kookt en Els doet nog even een dutje, want ze is echt uitgeput na deze dag op een vrij lege maag. De camping ligt prachtig op een landgoed en als we ’s avonds nog een rondje lopen vliegen er zomaar drie ooievaars over in het avondlicht. 

Donderdag 6 mei

We worden wakker met een hagelbui en eten ons ontbijt in de tent. Het is heel fijn dat de tent zo groot is dat we er rustig samen met alle bagage in passen. Op die ene hagelbui na lijkt het voorlopig droog te blijven dus we pakken onze spullen weer en fietsen naar het Waterloopbos in Flevoland (de 10e provincie waar we doorheen fietsen!). Het Waterloopbos is vroeger gebruikt voor allerlei modellen en experimenten die werden gedaan om het ontwerp van havens, tunnels en waterwerken te kunnen onderzoeken. Het is nu een monument met wandelpad waarlangs de oude opstellingen nog terug te vinden zijn, heel tof om doorheen te lopen. Daarna vervolgen we onze tocht naar vrienden in Dronten, waarbij we opnieuw tegen de wind in en langs een dijk, maar wel vakkundig om een bui heen fietsen. In Dronten hebben we een gezellige avond en mogen we weer in een warm bedje kruipen.

Vrijdag 7 mei

We blijven een dagje in Dronten en doen rustig aan, laten de tent drogen in de tuin, maken onze fietskettingen schoon en meer van dat soort dingen. Voor de lunch halen we lekkere dingen om de ontberingen van de afgelopen dagen een beetje te compenseren. Als we voor de bakker staan te overleggen wie er naar binnen gaat worden we duidelijk aangekeken. Als Pim binnen is blijken we in Dronten al beroemd te zijn, want we werden herkend door een medewerker die ons de vorige dag had zien fietsen. ‘s Avonds maakten we nog even goed gebruik van de keuken en bakten we enorme pannenkoeken.  

Volgende week zou het eindelijk warmer moeten worden… en gaan we weer iets heel anders doen dan fietsen! Daarover volgende week meer. 

Een gedachte over “Week 4 – De verkeerde kant op?

  1. Och och, dat Hollandse weertje.. Je wordt er denk ik wel hard van en heel fijn dat jullie nu nog kunnen afwisselen met binnen slapen. Dat zal vanaf volgende week wel anders worden. Hopelijk zijn de weergoden jullie dan beter gezind.. Dat hebben jullie echt verdiend! Plezier de komende tijd xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *