tent in de vrieskou
Reisverhalen

Week 3 – De Noorderwind speelt ons parten

Zaterdag 24 april

Vol goede moed vertrokken we uit Hoorn, mét 2 grote stukken dadeltaart voor onderweg. We hadden 75 km voor de boeg, de langste dag tot dan toe. En nog altijd windkracht 4 tegen. Eerst van Hoorn naar Medemblik en dan langs de dijk naar Den Oever. 20 km langs dezelfde dijk tegen de wind in werd wel wat saai. De afsluitdijk tegen de wind in werd ons ‘bespaard’ want deze is de komende paar jaar afgesloten voor fietsers. We konden mee met een fietsbus en werden afgezet bij Kornwerderzand. Vanaf daar fietsten we door het Friese landschap naar Slappeterp, waar we opnieuw hartelijk werden verwelkomd door familie van Pim. Na 75 km wind tegen hadden we het wel gehad, maar we weten nu wel dat we het kunnen als het nodig is. 

Zondag 25 april

Waarom gaan jullie nu alweer door? Er is nog zoveel te zien in Slappeterp! Aldus onze gastvrouw. Met haar liepen we ‘s ochtends nog naar de prachtige natuurcamping en zwemplas met helofytenfilter. Leuk om te zien. Daarna stapten we toch echt weer op de fiets, nog altijd wind tegen, en vandaag ook bewolkt en grijs. Al fietsend klaarde klaarde het langzaam op en toen we op de camping in Kollumerpomp aankwamen was het vrij zonnig, maar wel koud. Voor het eerst sinds een week weer in de tent, we zagen het wel zitten, maar het viel erg tegen. Vanaf half 3 ‘s nachts lagen we wakker en Els had het te koud om nog in slaap te komen. 

Maandag 26 april

Els ging om half 4 de tent uit en in het toiletgebouwtje zitten (waar het in elk geval niet vroor) terwijl Pim de slaapzak van Els erbij kreeg, maar ook niet meer heel goed sliep. Ook in het toiletgebouw was het niet echt warm en na 1,5 uur googlen naar hotels in Groningen begon Els buiten maar te lopen terwijl langzaam de zon opkwam. Het was een prachtige zonsopgang met velden vol rijp, maar echt fijn was anders. We lieten de tent ‘ontdooien’ in de zon en fietsen na een gebroken nacht rustig, en voor het eerst met wind mee (!) naar Groningen. Daar checkten we in bij Labnul50/HetPaleis (aanrader), deden een powernap en fietsten door naar Groningen Airport (in Drenthe, haha) voor een interview over waterstof (blog/podcast hier te vinden). We waren zo moe dat we ons fietsslot vergaten en er nog wel meer dingen mis gingen. Uitgeput gingen we om 21.15 ons warme hotelbed in.

Dinsdag 27 april

Na 11 uur slaap in een warm bed voelden we ons alweer een stuk beter. Maar dit kon zo niet natuurlijk, dus Pim had een afspraak gemaakt bij de Bever om fleecelakenzakken te kopen. Verder deden we rustig aan deze koningsdag, maar zagen we wel voor het eerst Pims achternichtje van 6 maanden en aten we pizza en oranjetompoucen. 

Woensdag 28 april

Na nog een heerlijk warm nachtje in onze knusse hotelkamer vertrokken we weer om naar TuinindeStad te gaan. Een soort groene vrijplaats waar iedereen die een idee heeft zijn ding mag komen doen. Zo is er een zelfoogsttuin, een plantenkweektuin, een lemen hoofdgebouw met kas, een natuurspeeltuin en dus een campingveldje ‘TentindeTuin’ geheten. We werden hartelijk welkom geheten door Frans Kerver (de beheerder) en hadden het veld voor onszelf. Al een uur na aankomst kwam hij met een papier vol ideeën voor projecten/mensen/initiatieven in en rondom Groningen waar we langs zouden kunnen gaan. We waren hier duidelijk op de goede plek. Later in de middag fietsten we nog naar Haren waar Els opnieuw een gesprek had, met Tineke van der Meij over waterstof. Pim ging langs bij ‘De Biotoop’: het voormalige biologisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en dat nu beheerd wordt door volkshuisvester CareX. Het is een woon-werk gemeenschap waar bijvoorbeeld verschillende ateliers zijn gevestigd, wat gelijk duidelijk wordt als je er rond loopt en ook te zien is aan de inrichting van de woningen in de voormalige labaratoria. 

Donderdag 29 april

De dag begon droog maar al heel snel begon het te regenen en hield het niet meer op. Els had nog werk te doen aan haar paper (de laatste loodjes wegen het zwaarst…) en kon gelukkig binnen zitten in het lemen gebouw, want buiten onder het afdakje was het echt te koud om te typen. Pim liet de bagagedrager van zijn fiets weer vastlassen want die was losgeraakt. Aan het einde van de middag werden we door de stortregen door Frans met zijn auto naar het indrukwekkende Gasunie kantoor gebracht. Daar hadden we een gesprek met Sietse Wijnstra over het NortH2 project. Opnieuw over waterstof, waar veel partijen mee bezig zijn hier in Groningen. Ook besloten we vandaag om nog wat langer te blijven en het sowieso wat rustiger aan te doen. Tot maandag zijn we nog in Groningen, een hele week dus. 

Vrijdag 30 april

De afgelopen weken waren toch wel vrij vol, dus we merkten allebei dat het best fijn is om opeens een dag te hebben die nog niet volgepland is. Met de lijst vol initiatieven van Frans in de hand besloten we vandaag (nog altijd in de miezer) naar Ten Boer te fietsen. Daar bezochten we een tiny huisjes dorpje, een wereldhuiskamer van leem en stro plus een aantal yurts en een grote zelfoogsttuin. We spraken wat mensen aan die er wonen en hoorden van iedereen hoezeer ze de rust en ruimte waardeerden. Op de terugweg liepen we nog een rondje door het centrum van Groningen, toch nog wel beetje vreemd dat de winkels weer open zijn en mensen op terrasjes zitten. Op de camping kookten we weer goed voor onszelf en dronken we in de motregen thee in onze tent terwijl we nieuwe plannen uitwerkten. 

5 gedachten over “Week 3 – De Noorderwind speelt ons parten

 1. Wat leuk om jullie verslag van de afgelopen week te lezen. Wat een onrustige koude nacht in Kolumerpomp!
  Was nog maar een nachtje in Slappeterp gebleven😉

  1. Dag Paula,
   Ja, inderdaad! Dat was een stuk comfortabeler geweest! Maar we hebben wel van je geleerd en gaan het vanaf nu wat rustiger aan doen. Erg genoten van de avond bij jullie!

 2. Inderdaad respect voor jullie hoor!
  Ook veel inspirerende initiatieven lees ik, dat moet wel motiverend zijn om door te gaan. En fijn dat je het reistempo kan aanpassen, zodat je ook een ontspannen gevoel krijgt, want dat is óók belangrijk! 😃 Ben benieuwd naar jullie volgende ontdekkingen! xxx

  1. Ha Lianne, Ja, de mooie gesprekken die we voeren geven ons zeker energie. Helaas krijg je het er niet letterlijk warm van ;). Ontspannen lukt nog niet echt, maar het moet toch niet heel lang meer duren voor het wat warmer wordt en dan hebben we ons voorgenomen er echt even goed van te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *