Zicht op de aardehuizen bij Olst
Energie, Initiatieven, Wonen

Rondkijken bij de Aardehuizen in Olst

Begin Mei waren we te gast bij Ferdi Hummelink en Tessel Hofstede bij de aardehuizen in Olst. We fietsten in de motregen door Olst en daar achter een nieuwbouwwijk zagen we een soort hobbit-achtig dorpje verschijnen. Huizen met gras begroeid en deels gemaakt van aarde, met daarop zonnepanelen en zonneboilers naar het principe van een earthship. We werden verwelkomt door een rij vrolijke brievenbussen en liepen over een smal paadje naar het huis van Ferdi en Tessel, waar we met Ferdi konden spreken over hoe het is om hier te wonen. Naast al het groen valt ook op dat alle huizen op het zuiden gericht zijn, en enorme glazen gevels hebben. Ondanks het grijze weer buiten is het daardoor toch heel licht binnen, maar het heeft nog meer voordelen. In de winter vangt het huis zo optimaal zonlicht en warmt daarmee al deels op, al is het koud buiten. Dat is dan ook één van de speerpunten van het aardehuis, zo optimaal mogelijk gebruik maken van de zon. In de zomer daarentegen staat de zon hoog en zorgt een soort overkappinkje ervoor dat er niet teveel zonlicht binnenvalt zodat het binnen niet té warm wordt. 


Een belangrijk deel van de energie die gebruikt wordt komt dus van de zon. Niet alleen door het glas, maar ook de zonnepanelen en zonneboilers op de daken vangen veel energie voor warmte en electriciteit. Overtollige warmte kan worden opgeslagen in een groot buffervat in elke woning. Helaas is het in Nederland niet zonnig genoeg om het het hele jaar comfortabel warm te hebben, dus soms is bijstook met een pelletkachel nodig. Er is dus een grote focus op energie in het Ecodorp, en met name bij Ferdi met wie we spreken. Er gaat nu geexperimenteerd worden met een batterijsysteem waardoor nog meer energie kan worden opgeslagen. Zo’n balans in opwek en gebruik van energie door het jaar heen blijft een grote uitdaging, zoals we ook al beschreven in onze blog over waterstof.


Een aardehuis, zoals in Olst is niet voor iedereen weggelegd. Er is voor zo’n huis relatief veel ruimte nodig en het huis zelf (helpen) bouwen is een intensief proces, zowel mentaal als fysiek. Zelf je huis bouwen kost altijd meer tijd dan je denkt, en als de rest van je leven daarnaast nog doorgaat vraagt het veel van je. Maar het resultaat mag er zijn! Iedereen zijn eigen aardehuis wordt dus wat lastig, maar met Ferdi bespreken we ook hoe de principes die gebruikt zijn voor de bouw elders toegepast kunnen worden. Goed gebruik van de zon is bijvoorbeeld iets wat breder toepasbaar is maar ook het gebruik van “afval” als bouwmateriaal is iets wat ergens anders toegepast kan worden. En als een heel groen huis een brug te ver is, kan een groen dak misschien alsnog (inclusief zonnepanelen). Het was voor ons weer een inspirerend voorbeeld over duurzaam bouwen en wonen! Meer horen? Luister hier ons gesprek met Ferdi terug: 

Een gedachte over “Rondkijken bij de Aardehuizen in Olst

  1. Gaaf om te zien op welke plekken de duurzaamheid zijn intrede doet via jullie reis. Jullie mail/ update verdween bij bij mij de spam, wellicht bij andere mensen ook. Nu ga ik jullie echt volgen:)
    Liefs
    Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *