Initiatieven, Reisverhalen

De voorbereidingen zijn in volle gang

Hoe begin je?

In november 2020 besloten we om deze reis te gaan maken, en begonnen de eerste ideeën langzaam vorm te krijgen. We vonden die eerste periode best lastig, ons idee was nog vrij vaag; ‘fietsen langs duurzame projecten’. Ja, dat kan van alles zijn, en juist die grote vrijheid, die ons natuurlijk aanspreekt, maakte ons ook wat besluiteloos. Waar begin je? 

Eén reis, maar twee heel verschillende mensen

We zijn twee mensen met een vergelijkbare drive, maar natuurlijk zijn er ook veel verschillen tussen ons en wat we belangrijk vinden, maar ook in onze aanpak. Zo zaten we op een kerstvakantiedag naast elkaar op de bank om onze reis voor te bereiden. Pim wilde een soort stappenplan gaan maken, op een hoger niveau, van wat voor dingen we moesten doen om de reis voor te bereiden. Els zat er wat passief en ongeduldig naast, deze aanpak werkte voor haar minder goed. Dus begon zij gewoon te roepen: ‘Ik wil langs een zeewierboerderij, dat lijkt me tof!’ en ‘Ik wil iets met recycling van windturbines. En volgens mij is het leuk om langs Freiburg te gaan.’ Dat enthousiasme was uiteindelijk weer een aanknopingspunt om een beetje te brainstormen en de contouren van een route te bepalen. Maar dankzij Pim is er ook een enorme lijst met todo’s in verschillende categorieën gekomen, zoals projecten/aanschaf kampeerspullen/website/huis etc, inclusief deadlines. En dat was weer een enorm houvast in de weken die volgden. Zo konden we elkaar scherp houden in wat we onszelf hadden voorgenomen die week te doen en niet overrompeld te worden door alle mogelijke dingen die nog moeten gebeuren. 

Het is mooi om te merken hoezeer we elkaar kunnen aanvullen, maar ook goed om te beseffen dat onze aanpak verschilt en we ook van andere dingen energie krijgen. Het komende half jaar zullen we dat nog veel vaker gaan ondervinden en elkaar vast nog beter leren kennen. 

Wat hebben we al gedaan?

Wat is er ondertussen al gebeurd? Nou, marktplaats is fanatiek afgespeurd op zoek naar tweedehands fietstassen en GPS apparaten. We kochten tweedehands Koga fietsen waarmee we op een zeer koude decemberdag terugfietsten van Wageningen naar Utrecht, zodat ze meteen een vuurdoop kregen. En we leerden meteen dat je handen en voeten echt veel kouder worden dan met wandelen!

De vuurdoop van onze fietsen

Pim kreeg prachtige groene achtertassen cadeau voor zijn verjaardag, een heel lichtgewicht stoeltje, een superfijne fietsbroek/afritsbroek, en een oplader om aan te sluiten op de naafdynamo. We kochten een opvouwbare dagrugzak, Els verdiepte zich in podcastopname spullen en Pim besteedde avonden aan het mooier maken van de website en het monteren van de dynamo-oplader. Aan al onze aangeschafte spullen is een grondig vooronderzoek vooraf gegaan, want we zijn kritisch en alles moet zo duurzaam mogelijk. Maar uiteindelijk gaan we ook iets doen wat we nog nooit hebben gedaan, dus het is soms lastig inschatten. En dat alle winkels al zo lang dicht zijn helpt ook niet mee. Er is niets om te bekijken, advies te krijgen, te voelen, te zien. 

Langzaam krijgt ons idee vorm

Toch gaan we gestaag door, en krijgt alles steeds meer vorm. De eerste projecten zijn benaderd en we hebben al een aantal positieve reacties gekregen. De eerste podcastgast heeft toegezegd, en er staat een proefkampeerweekendje op de planning! En zo kruipt april langzaam maar heel zeker dichterbij… wat er op dat moment mogelijk is moeten we nog even zien, maar gelukkig zijn in Nederland de natuurkampeerterreinen wel open (op reservering). Dat geeft in elk geval wat vrijheid. En verder kijken we er naar uit om bij vrienden en familie langs te gaan van wie we sommigen al ruim een jaar niet gezien hebben. Dus een rondje Nederland, langs projecten, vrienden en familie, lijkt ons al een heel mooi begin van de reis! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *